1ο Γενικό Λύκειο Γέρακα
Free Flash Slideshow Maker by cu3ox.com v1.8

Το Λύκειο Γέρακα ιδρύθηκε το 1985 και στεγαζόταν αρχικά στο κτίριο που σήμερα λειτουργεί το αναρρωτήριο "Άγιος Κωνσταντίνος".  Πριν από το 1985 λειτουργούσε ως παράρτημα του Λυκείου Κοντόπευκου.  Το 1995 μεταφέρθηκε στο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται σήμερα.  Διαθέτει δεκαπέντε (15) αίθουσες διδασκαλίας, τρία (3) εργαστήρια (πληροφορικής, φυσικής-χημείας, τεχνολογίας) και μία αίθουσα πολλαπλής χρήσης.  Σήμερα λειτουργεί με Διευθυντή τον κ. Διοκμετζίδη Κωνσταντίνο και τριάντα (30) εκπαιδευτικούς στο Σύλλογο Καθηγητών.

Σκοπός δημιουργίας αυτού του δικτυακού τόπου

Ανακοινώσεις

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η μαθήτριά μας της Α΄ Λυκείου ΠΑΠΑΘΩΜΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ απεβίωσε.
Εκφράζοντας τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στα πλαίσια της συμμετοχής όλων μας στο πένθος, μεταθέτουμε την εξέταση του μαθήματος της Ιστορίας της Α΄ Λυκείου από τη Δευτέρα 6/6/2016 για την Πέμπτη 16/6/2016.

 

 •  17-06-2016: Προκύρηξη εισαγωγής σπουδαστών/ σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ακαδημαϊκού Έτους 2016-2017 (Πατήστε εδώ). Προθεσμίες αυποβολής δικαιολογητικών για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ΑκαδημαϊκούΈτους 2016-2017 (Πατήστε εδώ).
 • 12-05-2016:  Επιλογή ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Ακαδημαϊκού Έτους 2016-2017
 1. Προκήρυξη ∆ιαγωνισµού Επιλογής Σπουδαστών-τριών Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων (ΑΣΕΙ), Ευελπίδων (ΣΣΕ), Ναυτικών ∆οκίµων (ΣΝ∆), Ικάρων (ΣΙ), Αξιωµατικών Σωµάτων (ΣΣΑΣ), Αξιωµατικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) και των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωµατικών (ΑΣΣΥ), Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ), Πολεµικού Ναυτικού (ΣΜΥΝ), Τεχνικών Υπαξιωµατικών Πολεµικής Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), Υπαξιωµατικών ∆ιοικητικών (ΣΥ∆), Πολεµικής Αεροπορίας (Πατήστε εδώ)
 2. Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών ακαδημαϊκού έτους 2016-2017.(Πατήστε εδώ)
 3.    ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ/ΑΣ ΑΣΕΙ (ΣΣΕ – ΣΝΔ – ΣΙ – ΣΣΑΣ – ΣΑΝ ) ΚΑΙ ΑΣΣΥ ( ΣΜΥ – ΣΜΥΝ – ΣΤΥΑ – ΣΥΔ) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016 – 2017 (Πατήστε εδώ )

 

 

 • 23-11-2015: Εκπαιδευτική εκδρομή για τις 25-11-2015 (Πατήστε εδώ).

 

 • 06-11-2015: Αποτέλεσμα αξιολόγησης προσφορών τουριστικών γραφείων για Κρήτη
  Σας ενημερώνουμε ότι  μετά από αξιολογηση των προσφορών τεσσάρων τουριστικών γραφείων, για την ανάθεση πραγματοποίησης πολυήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής της Γ τάξης στην Κρήτη ,σύμφωνα  με τις  προδιαγραφές  του σχολείου μας που έγινε την 03/11/2015 ,επελέγη το τουριστικό  γραφείο  Manessis travel  με τιμή 220 € ανά μαθητή.

 

 • 05-11-2015:  Δείτε τις ημέρες και ώρες κατά τις οποίες, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, μπορούν να ενημερώνονται από τους καθηγητές για την επίδοση των παιδιών και να συζητούν μαζί τους θέματα που τα αφορούν, με στόχο την ανάπτυξη μια αμφίδρομης σχέσης επικοινωνίας και συνεργασίας, η οποία θα αποβαίνει προς όφελος του παιδιού.

  Το σχετικό αρχείο με οποιαδήποτε, ενδεχομένως, τροποποίηση του θα υπάρχει και στον παραπάνω σύνδεσμο "Ενημέρωση Γονέων & Κηδεμόνων" του κεντρικού μενού.

 • 12-10-2015:  Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος καθηγητών του σχολείου μας σας προσκαλούν την Τρίτη  20 Οκτωβρίου 2015 στις  18:00 προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά με την φοίτηση και τα μαθήματα της Α΄ τάξης του Λυκείου.

  Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη.    (Πατήστε εδώ).

 • 09-09-2015Την Παρασκευή 11-09-2015 και ώρα 09:30 θα τελεστή ο Αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά. Στη συνέχεια θα γίνει  κατανομή μαθητών σε τμήματα , διανομή βιβλίων και θα δοθεί ωρολόγιο πρόγραμμα. 

 

 • 06-10-2015: Στις 13 Οκτώμβρη θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικός περίπατος της Α', Β' και Γ' τάξης του Λυκείου μας στους τρεις λόφους της Αθήνας (Μουσών, Νυμφών και Πνύκας). Η μετάβαση θα γίνει με την εταιρεία Γ. Τσόκας Α.Ε. και αμοιβή 1οο€ ανά λεωφορείο 50 θέσεων.

Δείτε τις ονομαστικές καταστάσεις επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το 90%, με το 10% του 2014 και με το 10% του 2013.

Η εξεταστέα - διδακτέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016.

opensoft

"Ο δικτυακός τόπος αποβλέπει στην ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και στην παρουσίαση εφαρμογών ανοικτού κώδικα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το χώρο της εκπαίδευσης... "

Επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο που φιλοξενείται στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στη διεύθυνση opensoft.sch.gr

Δείτε όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Μαθηματικά» της Α ́ και Β ́ τάξης Γενικού Λυκείου και της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της Β ́ και Γ ́ τάξης Γενικού Λυκείου και του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» της Γ ́ τάξης της ομάδας προσανατολισμού των Οικονομικών − Πολιτικών − Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών Γενικού Λυκείου.

Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2015 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές. Η προθεσμία ορίζεται από την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου ως και την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β). Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία (10-25 Φεβρουαρίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Δείτε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και τη σχετική εγκύκλιο.

Επιστήμη - Τεχνολογία - Τέχνη

Ο αιώνιος «βραχνάς» της αργοπορίας

Σε τι οφείλεται το πρόβλημα της ασυνέπειας προσπαθούν να εντοπίσουν οι ερευνητές, υποστηρίζοντας ότι πίσω από αυτήν μπορεί να κρύβονται η υπερβολική χαλαρότητα, το multitasking και η αδυναμία προγραμματισμού. 

ΑργοπορίαΜία από τις θεωρίες των ειδικών γύρω από την αιώνια αργοπορία είναι ότι συχνά τα ασυνεπή άτομα καλούνται να παίξουν τον ρόλο του «ζογκλέρ» ανάμεσα σε πολλές και παράλληλες δραστηριότητες.

Ολοι μας έχουμε κάποιον

γνωστό ή φίλο που είναι μόνιμα «τσακωμένος» με το ρολόι του. Ερευνητές αποκαλύπτουν ότι η αργοπορία μπορεί απλά να αποτελεί χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάποιων ατόμων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να υπολογίσουν πόση ώρα μπορεί να τους πάρει μια δραστηριότητα.

Οι «πολέμιοι» της ακρίβειας, σύμφωνα με τους ειδικούς, τείνουν να είναι πιο χαλαροί τύποι, σε αντίθεση με τα προγραμματισμένα άτομα που θέτουν στόχους και τα οποία τείνουν να είναι στην ώρα τους.

Μελετώντας την ασυνέπεια

Μελέτη ερευνητών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, η οποία βασίστηκε στη χρονική ακρίβεια 181 χειριστών του μετρό στην πόλη της Νέας Υόρκης και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Human Performance», έδειξε ότι τα άτομα που προσπαθούν να εκτελέσουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα - το γνωστό multitasking - ξεφεύγουν συχνά από τα χρονικά όρια με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους με καθυστέρηση.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tovima.gr)

Γαία: Η ηλεκτρονική πύλη-οδηγός για αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Παρουσιάστηκε το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο - Στον αέρα έως το τέλος 2015.

Πόσο πιθανό είναι το σπίτι σας ή το οικόπεδό σας να γειτνιάζει με ένα μνημείο και να μην το γνωρίζετε; Ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να επισκεφθείτε έναν αρχαιολογικό χώρο; Πώς προχωρά η διαδικασία μίας απαλλοτρίωσης που σας αφορά;

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, κι όχι μόνο, θα δίνει η «Γαία», η ηλεκτρονική πύλη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, που ώς το τέλος του 2015 θα βγει στον διαδικτυακό αέρα και το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα παρέχει στους χρήστες -ιδιώτες και δημόσιους φορείς- πρόσβαση σε στοιχεία, φωτογραφίες, αποφάσεις, για 25.000 μνημεία, ιστορικούς τόπους και κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και για 7.500 δημόσια ακίνητα που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού.

Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, προϋπολογισμού περίπου 7 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί σε περιφερειακά προγράμματα και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», και παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε ειδική ημερίδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Το έργο αποτελείται από δυο βασικά μέρη: Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και τη διαδικτυακή πύλη «Γαία».

Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα είναι η πλατφόρμα η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα στελέχη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού για την εισαγωγή στοιχείων στη βάση δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν την πύλη «Γαία», που αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2015, αρχικά με πληροφορίες για την Αττική και τη Βοιωτία, αλλά συνεχώς θα ενημερώνεται και θα εμπλουτίζεται, προκειμένου να καταστεί μία ολοκληρωμένη ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια για τον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ. (πηγή: tovima.gr)

Μερική έκλειψη Ηλίου

Παρακολουθείστε ζωντανά, στο παρακάτω πλαίσιο, απο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τη μερική έκλειψη Ηλίου της Παρασκευής, 20-03-2015, 10:39.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν επιθυμείτε να παρατηρήσετε την έκλειψη σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να χρησιμοποιείστε ΕΙΔΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ. Απλά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν την αναγκαία προστασία και μπορεί να προκληθούν μόνιμες βλάβες στην όρασή σας.

Ούτε στα μισά, η απογραφή της θαλάσσιας ζωής

Τέσσερα νέα είδη την ημέρα ανακάλυπταν κατά τη διάρκεια του 2014 οι βιολόγοι.

dolphinΣτη διάρκεια του 2014, οι βιολόγοι ανακάλυπταν κατά μέσο όρο τέσσερα νέα θαλάσσια είδη την ημέρα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 228.450. Όμως οι απογραφείς των ωκεανών πιστεύουν ότι υπάρχουν 500.000 έως δύο εκατομμύρια είδη πολυκύτταρων οργανισμών που μένει να αναγνωριστούν.

Ένα νέο είδος δελφινιού, 139 σπόγγοι, ένας θαλάσσιος δράκος και μια γιγάντια τσούχτρα περιλαμβάνονται στα 1,451 είδη που ανακαλύφθηκαν πέρυσι, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Μητρώου Θαλάσσιων Ειδών (WoRMS), οι οποίοι σαρώνουν διαρκώς την επιστημονική βιβλιογραφία για να συγκεντρώσουν τα είδη που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα.

Από την έναρξη του προγράμματος το 2008, το WoRMS έχει καταλογογραφήσει 1.000 νέα είδη ψαριών, ανάμεσά τους 122 καρχαρίες και σαλάχια και ένα μπαρακούντα, ή σφύραινα, της Μεσογείου. Σήμερα γνωρίζουμε συνολικά γύρω στα 18.000 είδη ψαριών.

Η σφύραινα Sphyraena intermedia, ένα είδος μπαρακούντα, ανακαλύφθηκε στη Μεσόγειο το 2009 (Πηγή: WoRMS / Michele A. Pastore)

Οι 200 ειδικοί που συνέταξαν την τελευταία λίστα χρειάστηκε πάντως να διαγράψουν 190.400 είδη τα οποία ήταν στην πραγματικότητα διαφορετικές ονομασίες για γνωστούς οργανισμούς.

Ένα από αυτά, ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι, κατείχε το ρεκόρ με 56 διαφορετικές ονομασίες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν με το τελικό όνομα Littorina saxatilis.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ. (πηγή: tovima.gr)

Χιλιάδες ευρήματα και εντυπωσιακά ναυάγια από την ενάλια έρευνα

Στο Μουσείο της Ακρόπολης η ημερίδα για το έργο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Αρχαία ναυάγια βυθισμένα με το φορτίο τους, κατάλοιπα αρχαίων λιμένων, πολύτιμα γλυπτά, χιλιάδες κινητά ευρήματα, αλλά και στοιχεία diverπου υποδηλώνουν πιθανές θέσεις ανεξερεύνητων ναυαγίων, είναι ορισμένοι από τους θησαυρούς της ενάλιας έρευνας που πραγματοποιεί από το 1976, οπότε και ιδρύθηκε, η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Για πρώτη φορά από το 1976 μέχρι σήμερα, αρχαιολόγοι που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στην υπηρεσία έσμιξαν στο Μουσείο της Ακρόπολης για να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα το έργο της Εφορείας στο πλαίσιο της ημερίδας «Βουτιά στα Περασμένα».

«Στόχος μας είναι η συνέχιση της έρευνας αλλά και η ανάδειξη και η προβολή της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς» μέσω του δρομολογημένου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, δήλωσε στο in.gr η προϊσταμένη της Εφορείας Αγγελική Σίμωσι, σημειώνοντας ότι στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων η νέα έρευνα πρόκειται να ξεκινήσει τον Μάιο, ενώ λίγο αργότερα θα ξεκινήσει η έρευνα στο ναυάγιο του Μέντορα.
Χαιρετισμό στην ημερίδα απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, που για υπηρεσιακούς λόγους δεν κατάφερε να παραστεί στην έναρξη των εργασιών.

«Η σημερινή ημερίδα έρχεται να διαφωτίσει ένα μέρος μόνο του ανυπολόγιστου αρχαιολογικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών, που έχει έρθει και συνεχίζει να έρχεται στο φως, μελετάται και δημοσιεύεται συστηματικά, και αναδεικνύεται μέσα από διάφορες δράσεις και εκθέσεις, όπως η έκθεση 'Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων'» ανέφερε στον χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει το προνόμιο να ανήκει σε μια μικρή ομάδα χωρών ανά τον κόσμο που διαθέτουν τόσο σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες και η μέριμνα γι' αυτές αποτέλεσε από πολύ νωρίς ζητούμενο της πολιτείας.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ. (πηγή: tovima.gr)