1ο Γενικό Λύκειο Γέρακα
Free Flash Slideshow Maker by cu3ox.com v1.8

Το Λύκειο Γέρακα ιδρύθηκε το 1985 και στεγαζόταν αρχικά στο κτίριο που σήμερα λειτουργεί το αναρρωτήριο "Άγιος Κωνσταντίνος".  Πριν από το 1985 λειτουργούσε ως παράρτημα του Λυκείου Κοντόπευκου.  Το 1995 μεταφέρθηκε στο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται σήμερα.  Διαθέτει δεκαπέντε (15) αίθουσες διδασκαλίας, τρία (3) εργαστήρια (πληροφορικής, φυσικής-χημείας, τεχνολογίας) και μία αίθουσα πολλαπλής χρήσης.  Σήμερα λειτουργεί με Διευθυντή τον κ. Σωτηρόπουλο  Κωνσταντίνο και τριάντα (30) εκπαιδευτικούς στο Σύλλογο Καθηγητών.

Σκοπός δημιουργίας αυτού του δικτυακού τόπου

Ανακοινώσεις

ΘΕΤΑΡΙΚΟ2018

 

 

H ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

 

Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΥΝΑΝΠ: www.yen.gr η εγκύκλιος προκήρυξης διαγωνισμού εισαγωγής σπουδαστών/στριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ακαδημαϊκού έτους 2018-2019. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το διαδίκτυο σχετικά με τα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες υποβολής τους.

ΟΙ προθεσμίες

 

 

Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή υποψηφίων Ελλήνων του Εξωτερικού στις προκαταρκτικές δοκιμασίες των Σχολών Αξιωματικών και των Σχολών Αστυφυλάκων ακαδημαϊκού έτους 2018-2019

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. έτους 2018»

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συμμετοχή υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ακαδημαϊκού έτους 2018-2019.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Οδηγίες για τους υποψηφίους Τ.Ε.Φ.Α.Α. & Πρόγραμμα εξετάσεων» ΚΑΙ 

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΔΩ 

 

Σας ενημερώνουμε ότι οι έλεγχοι βαθμολογίας Β΄ τετραμήνου για το τρέχον σχολικό έτος 2017-2018, θα δοθούν στους κηδεμόνες των μαθητών, την  Πέμπτη 24 Μαίου 2018 και ώρα 11:30 π.μ. εως και 2:00 μ.μ

 • Ο αιώνιος «βραχνάς» της αργοπορίας 17-06-2015

  Σε τι οφείλεται το πρόβλημα της ασυνέπειας προσπαθούν να εντοπίσουν οι ερευνητές, υποστηρίζοντας ότι πίσω από αυτήν μπορεί να κρύβονται η υπερβολική χαλαρότητα, το multitasking και η αδυναμία προγραμματισμού.  Μία από τις θεωρίες των ειδικών γύρω από την αιώνια αργοπορία είναι ότι συχνά τα ασυνεπή άτομα καλούνται να παίξουν τον ρόλο του «ζογκλέρ» ανάμεσα σε πολλές και παράλληλες δραστηριότητες. Ολοι μας έχουμε κάποιον γνωστό ή φίλο που είναι μόνιμα «τσακωμένος» με το ρολόι του. Ερευνητές αποκαλύπτουν ότι η αργοπορία μπορεί απλά να αποτελεί χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάποιων ατόμων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να υπολογίσουν πόση ώρα μπορεί να τους πάρει μια δραστηριότητα. Οι «πολέμιοι» της ακρίβειας, σύμφωνα με τους ειδικούς, τείνουν να είναι πιο χαλαροί τύποι, σε αντίθεση με τα προγραμματισμένα άτομα που θέτουν στόχους και τα οποία τείνουν να είναι στην ώρα τους. Μελετώντας την ασυνέπεια Μελέτη ερευνητών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, η οποία βασίστηκε στη χρονική ακρίβεια 181 χειριστών του μετρό στην πόλη της Νέας Υόρκης και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Human Performance», έδειξε ότι τα άτομα που προσπαθούν να εκτελέσουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα - το γνωστό multitasking - ξεφεύγουν συχνά από τα χρονικά όρια με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους με καθυστέρηση. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tovima.gr)

 • Γαία: Η ηλεκτρονική πύλη-οδηγός για αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία 21-03-2015

  Παρουσιάστηκε το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο - Στον αέρα έως το τέλος 2015. Πόσο πιθανό είναι το σπίτι σας ή το οικόπεδό σας να γειτνιάζει με ένα μνημείο και να μην το γνωρίζετε; Ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να επισκεφθείτε έναν αρχαιολογικό χώρο; Πώς προχωρά η διαδικασία μίας απαλλοτρίωσης που σας αφορά; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, κι όχι μόνο, θα δίνει η «Γαία», η ηλεκτρονική πύλη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, που ώς το τέλος του 2015 θα βγει στον διαδικτυακό αέρα και το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα παρέχει στους χρήστες -ιδιώτες και δημόσιους φορείς- πρόσβαση σε στοιχεία, φωτογραφίες, αποφάσεις, για 25.000 μνημεία, ιστορικούς τόπους και κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και για 7.500 δημόσια ακίνητα που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού. Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, προϋπολογισμού περίπου 7 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί σε περιφερειακά προγράμματα και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», και παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε ειδική ημερίδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Το έργο αποτελείται από δυο βασικά μέρη: Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και τη διαδικτυακή πύλη «Γαία». Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα είναι η πλατφόρμα η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα στελέχη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού για την εισαγωγή στοιχείων στη βάση δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν την πύλη «Γαία», που αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2015, αρχικά με πληροφορίες για την Αττική και τη Βοιωτία, αλλά συνεχώς θα ενημερώνεται και θα εμπλουτίζεται, προκειμένου να καταστεί μία ολοκληρωμένη ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια για τον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ. (πηγή: tovima.gr)

 • Μερική έκλειψη Ηλίου 19-03-2015

  Παρακολουθείστε ζωντανά, στο παρακάτω πλαίσιο, απο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τη μερική έκλειψη Ηλίου της Παρασκευής, 20-03-2015, 10:39. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν επιθυμείτε να παρατηρήσετε την έκλειψη σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να χρησιμοποιείστε ΕΙΔΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ. Απλά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν την αναγκαία προστασία και μπορεί να προκληθούν μόνιμες βλάβες στην όρασή σας.

 • Ούτε στα μισά, η απογραφή της θαλάσσιας ζωής 14-03-2015

  Τέσσερα νέα είδη την ημέρα ανακάλυπταν κατά τη διάρκεια του 2014 οι βιολόγοι. Στη διάρκεια του 2014, οι βιολόγοι ανακάλυπταν κατά μέσο όρο τέσσερα νέα θαλάσσια είδη την ημέρα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 228.450. Όμως οι απογραφείς των ωκεανών πιστεύουν ότι υπάρχουν 500.000 έως δύο εκατομμύρια είδη πολυκύτταρων οργανισμών που μένει να αναγνωριστούν. Ένα νέο είδος δελφινιού, 139 σπόγγοι, ένας θαλάσσιος δράκος και μια γιγάντια τσούχτρα περιλαμβάνονται στα 1,451 είδη που ανακαλύφθηκαν πέρυσι, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Μητρώου Θαλάσσιων Ειδών (WoRMS), οι οποίοι σαρώνουν διαρκώς την επιστημονική βιβλιογραφία για να συγκεντρώσουν τα είδη που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα. Από την έναρξη του προγράμματος το 2008, το WoRMS έχει καταλογογραφήσει 1.000 νέα είδη ψαριών, ανάμεσά τους 122 καρχαρίες και σαλάχια και ένα μπαρακούντα, ή σφύραινα, της Μεσογείου. Σήμερα γνωρίζουμε συνολικά γύρω στα 18.000 είδη ψαριών. Η σφύραινα Sphyraena intermedia, ένα είδος μπαρακούντα, ανακαλύφθηκε στη Μεσόγειο το 2009 (Πηγή: WoRMS / Michele A. Pastore) Οι 200 ειδικοί που συνέταξαν την τελευταία λίστα χρειάστηκε πάντως να διαγράψουν 190.400 είδη τα οποία ήταν στην πραγματικότητα διαφορετικές ονομασίες για γνωστούς οργανισμούς. Ένα από αυτά, ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι, κατείχε το ρεκόρ με 56 διαφορετικές ονομασίες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν με το τελικό όνομα Littorina saxatilis. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ. (πηγή: tovima.gr)

 • Χιλιάδες ευρήματα και εντυπωσιακά ναυάγια από την ενάλια έρευνα 07-03-2015

  Στο Μουσείο της Ακρόπολης η ημερίδα για το έργο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Αρχαία ναυάγια βυθισμένα με το φορτίο τους, κατάλοιπα αρχαίων λιμένων, πολύτιμα γλυπτά, χιλιάδες κινητά ευρήματα, αλλά και στοιχεία που υποδηλώνουν πιθανές θέσεις ανεξερεύνητων ναυαγίων, είναι ορισμένοι από τους θησαυρούς της ενάλιας έρευνας που πραγματοποιεί από το 1976, οπότε και ιδρύθηκε, η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Για πρώτη φορά από το 1976 μέχρι σήμερα, αρχαιολόγοι που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στην υπηρεσία έσμιξαν στο Μουσείο της Ακρόπολης για να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα το έργο της Εφορείας στο πλαίσιο της ημερίδας «Βουτιά στα Περασμένα». «Στόχος μας είναι η συνέχιση της έρευνας αλλά και η ανάδειξη και η προβολή της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς» μέσω του δρομολογημένου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, δήλωσε στο in.gr η προϊσταμένη της Εφορείας Αγγελική Σίμωσι, σημειώνοντας ότι στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων η νέα έρευνα πρόκειται να ξεκινήσει τον Μάιο, ενώ λίγο αργότερα θα ξεκινήσει η έρευνα στο ναυάγιο του Μέντορα.Χαιρετισμό στην ημερίδα απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, που για υπηρεσιακούς λόγους δεν κατάφερε να παραστεί στην έναρξη των εργασιών. «Η σημερινή ημερίδα έρχεται να διαφωτίσει ένα μέρος μόνο του ανυπολόγιστου αρχαιολογικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών, που έχει έρθει και συνεχίζει να έρχεται στο φως, μελετάται και δημοσιεύεται συστηματικά, και αναδεικνύεται μέσα από διάφορες δράσεις και εκθέσεις, όπως η έκθεση 'Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων'» ανέφερε στον χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει το προνόμιο να ανήκει σε μια μικρή ομάδα χωρών ανά τον κόσμο που διαθέτουν τόσο σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες και η μέριμνα γι' αυτές αποτέλεσε από πολύ νωρίς ζητούμενο της πολιτείας. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ. (πηγή: tovima.gr)

 • Μυρμήγκια κατά του? μποτιλιαρίσματος 27-02-2015

  Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τον συνωστισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεθόδους αντιμετώπισης της κίνησης στους δρόμους. Τα μυρμήγκια παραμένουν πάντα πιστά στη λωρίδα τους και δεν σταματούν ποτέ να κινούνται σύμφωνα με τους επιστήμονες.Αν οδηγούσαμε όλοι σαν τα... μυρμήγκια τότε οι δρόμοι θα είχαν λιγότερα μποτιλιαρίσματα. Aυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Διαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Μελετώντας την οργανωμένη ουρά που δημιουργούν τα ακούραστα μυρμήγκια από και προς τη φωλιά τους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πολύτιμες πληροφορίες και να τις εφαρμόσουμε στους πολυσύχναστους δρόμους. Υπομονή και οργάνωση Σύμφωνα με τον δρ Απούρβα Ναγκάρ, τα εργατικά έντομα δεν «κολλάνε» στην κίνηση για τρεις βασικούς λόγους. «Πρώτον γιατί, πολύ απλά κάνουν τη δουλειά τους και όχι φιγούρα στους δρόμους, προσπερνώντας τους μπροστινούς τους. Δεύτερον, επειδή δεν φοβούνται να ακουμπήσουν ελαφρώς στον μπροστινό τους και ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο συνεχίζουν να περπατούν. Και τρίτον, επειδή ακολουθούν μια λογική ομοιομορφίας όταν τα μονοπάτια τους... φρακάρουν, δημιουργώντας αυτομάτως πολλές παράλληλες γραμμές όπου διατηρούν σταθερή ταχύτητα». Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ. (πηγή: tovima.gr)

 • Τα δάση που «έκρυψε» η φύση 31-01-2015

  Ακραία φυσικά φαινόμενα όπως η απότομη άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα κ.ά., εκτός των άλλων «παρενεργειών» που προκάλεσαν στις περιοχές όπου συνέβησαν, κατέστρεψαν ή καλύτερα «εξαφάνισαν» μεγάλα και εντυπωσιακά δάση.  Ορισμένα από αυτά εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια και το ενδιαφέρον είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν εκείνα που αποκάλυψαν την ύπαρξη των δασών. Πρόκειται για δάση που από τη μια στιγμή στην άλλη είτε βρέθηκαν στον πυθμένα των θαλασσών είτε θάφτηκαν κάτω από τόνους σκόνης και τέφρας. Το δάσος που... πνίγηκε Την πιο πρόσφατη ανακάλυψη «εξαφανισμένου» δάσους έκανε ο 45χρονος Ντον Γουάτσον, μέλος του προγράμματος Marine Conservation Society. Ο Γουάτσον πραγματοποιούσε κατάδυση σε απόσταση 300 μέτρων από τις ακτές του Νόρφολκ όταν έκπληκτος ανακάλυψε στον πυθμένα βελανιδιές με κλαδιά μήκους οκτώ μέτρων. Η συνέχεια της εξερεύνησης έφερε στο φως ένα δάσος που, όπως υπολόγισαν οι ειδικοί, βρισκόταν στην επιφάνεια του πλανήτη πριν από περίπου δέκα χιλιάδες έτη και είχε τεράστια έκταση. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ. (πηγή: tovima.gr)

 • Αόρατη «ασπίδα» αγκαλιάζει τη Γη 27-11-2014

  Ο μηχανισμός προστατεύει τον πλανήτη μας από τα «ηλεκτρόνια-δολοφόνους». Tα επικίνδυνα ηλεκτρόνια που βρίσκονται στα εξωτερικά όρια των ζωνών Βαν Αλεν μπλοκάρει μια αόρατη «ασπίδα» που περιβάλλει τη Γη, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ και από το Τεχνολογικό Ινσιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αόρατο πέπλο της Γης δεν επιτρέπει στα επικίνδυνα σωματίδια να απειλήσουν τη ζωή των αστροναυτών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας ή να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους ή άλλα διαστημικά συστήματα.  Όπως εξηγούν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature», τα ηλεκτρόνια «φρενάρονται» σε υψόμετρο που αγγίζει τα 11.500 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. «Είναι σαν να πέφτουν πάνω σε έναν γυάλινο διαστημικό τοίχο. Μοιάζει λίγο με τις ασπίδες πεδίων του Σταρ Τρεκ, οι οποίες χάριζαν προστασία ενάντια στα εξωγήινα όπλα ? βλέπουμε δηλαδή μια αόρατη ασπίδα η οποία μπλοκάρει τα συγκεκριμένα ηλεκτρόνια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μυστηριώδες φαινόμενο» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tovima.gr)

 • Εκδηλώσεις για το έτος Γκρέκο στην Αθήνα 12-11-2014

  Τα μουσεία της πόλης τιμούν τον μεγάλο ζωγράφο με εκθέσεις και ένα συνέδριο. Μπορεί το «έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» να φτάνει στο τέλος του, όμως στην Αθήνα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της συμπλήρωσης 400 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου ζωγράφου μόλις αρχίζουν. Δυο εκθέσεις και ένα συνέδριο στο Μπενάκη θα εγκαινιαστούν παρουσία της βασίλισσας της Ισπανίας, Σοφίας, ενώ στον άξονα των μουσείων της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, το Βυζαντινό και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα συμμετέχουν με τη σειρά τους στις εκδηλώσεις. Βέβαια, στο Ηράκλειο, είχε εγκαινιαστεί το καλοκαίρι η μία από τις δυο εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στο Μπενάκη. «Στις εκθέσεις δεν περιλαμβάνονται 'αριστουργήματα' του Ελ Γκρέκο. Δεν βρίσκονται στη χώρα, και ίσως τελικά είναι καλύτερα γιατί εδώ βρίσκεται η Ιστορία και έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτήν» είπε κ. Αλέξης Καλοκαιρινός εκπροσωπώντας το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tovima.gr)

 • Επιστροφή στην παραδοσιακή διδασκαλία 02-11-2014

  Tα βρετανικά σχολεία πρέπει να αξιολογήσουν καλύτερα τις μεθόδους που κάνουν περισσότερο αποτελεσματική τη διδασκαλία, διασφαλίζοντας ότι μη εγκεκριμένες πρακτικές δεν θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται στις αίθουσες διδασκαλίας. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μελέτη η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Sutton Trust και το πανεπιστήμιο Ντέραμ. Η μελέτη υποδεικνύει ότι αρκετά σχολεία και καθηγητές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μεθόδους διδασκαλίας οι οποίες δεν συμβάλλουν καθόλου ή συμβάλλουν ελάχιστα στην πρόοδο του μαθητή. Αντιθέτως, τα σχολεία αυτά στηρίζονται σε «ανεκδοτολογικά στοιχεία» προκειμένου να κατασκευάσουν νεωτερικές τεχνικές, όπως είναι η «μάθηση διά των ανακαλύψεων» στην οποία ο μαθητής καλείται να ανακαλύψει μόνος του τις βασικές ιδέες ή «στυλ μάθησης» σύμφωνα με τις οποίες οι μαθητές μπορούν να χωριστούν σε ομάδες αυτών που μαθαίνουν καλύτερα μέσω της όρασης ή των ήχων ή της κίνησης. Αντιθέτως, οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας, που ανταμείβουν την προσπάθεια, χρησιμοποιούν αποδοτικά την ώρα διδασκαλίας και επιμένουν στον καθορισμό σαφών κανόνων για τη διαχείριση της συμπεριφοράς του μαθητή, είναι πιο πιθανό να επιτύχουν, αναφέρει η σχετική έκθεση. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: kathimerini.gr)

 • Ουρανοπίθηκος ο μακεδονικός: Το αρχαιότερο γνωστό ανθρωποειδές που έζησε στην Ελλάδα πριν 10 εκατ. χρόνια 02-11-2014

  Νέα ευρήματα που φωτίζουν τις συνθήκες ζωής του αρχαιότερου γνωστού ανθρωποειδούς που έζησε στον ελλαδικό χώρο, εννέα έως 10 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, εντόπισαν επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Ουρανοπίθηκος ο μακεδονικός (Ouranopithecus macedoniensis) είναι ένας μακρινός πρόγονος του ανθρώπου και έμοιαζε με τον σημερινό γορίλα. Εκείνη την εποχή, ζούσε στις σαβάνες της βόρειας Ελλάδας ? όπου βρέθηκαν μέχρι στιγμής απολιθώματά του ? μαζί με γαζέλες, αντιλόπες, καμηλοπαρδάλεις.  Οι αρσενικοί ουρανοπίθηκοι προσομοίαζαν στο σωματότυπό τους με τους σημερινούς θηλυκούς γορίλες και ζούσαν σε ανοικτά περιβάλλοντα με χαμηλή βλάστηση. Τρέφονταν δε, με φύλλα, βολβούς και καρπούς δέντρων. «Ο ουρανοπίθηκος αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην εξελικτική διαδρομή του ανθρώπου καθώς η εμφάνισή του σηματοδοτεί τον διαχωρισμό του γορίλα από τον κλάδο των ανθρώπων και των χιμπατζήδων», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Κουφός, καθηγητής Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας στο ΑΠΘ. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tanea.gr)

 • Φρέσκος πάγος φωτογραφήθηκε στον καυτό Ερμή 17-10-2014

  Εντυπωσιακά ευρήματα από την αποστολή Messenger που μελετά τον πλανήτη. Η επιφάνεια του Ερμή, του πλησιέστερου στον Ήλιο πλανήτη, είναι αρκετά ζεστή για να λιώσει μολύβι. Κι όμως, στους πόλους αυτού του καυτού κόσμου υπάρχουν περιοχές βυθισμένες στο αιώνιο σκοτάδι, περιοχές που έκρυβαν έναν άσπρο θησαυρό: πάγο νερού, που φαίνεται μάλιστα να περιέχει οργανικές ουσίες. Οι πρώτες ενδείξεις για τον πάγο του Ερμή ήρθαν από επίγεια διαπλανητικά ραντάρ που σάρωσαν τον πλανήτη πριν από περίπου 20 χρόνια. Μέχρι σήμερα, όμως, όλες οι ενδείξεις ήταν έμμεσες. Τώρα, οι υπεύθυνοι της αποστολής Messenger της NASA, της πρώτης που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον μικρό Ερμή, παρουσιάζουν τις πρώτες πραγματικές φωτογραφίες του πάγου -εικόνες στο φάσμα του ορατού φωτός. Ο πάγος βρίσκει... τρόπο Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς το νερό παραμένει παγωμένο σε έναν κόσμο όπου η επιφανειακή θερμοκρασία φτάνει τους 430 βαθμούς τη διάρκεια της ημέρας (λόγω της έλλειψης ατμόσφαιρας το θερμόμετρο πέφτει στους -170 τη νύχτα). Στους πόλους, όμως, υπάρχουν κρατήρες των οποίων ο πυθμένας δεν δέχεται ποτέ τη λιακάδα (χάρη στο γεγονός ότι ο άξονας περιστροφής του πλανήτη είναι σχεδόν κάθετος στο επίπεδο της τροχιάς του, περιορίζοντας έτσι το φως που φτάνει στους πόλους). Πάγος έχει ανακαλυφθεί εξάλλου και σε αιώνια σκοτεινούς κρατήρες στους πόλους της Σελήνης. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tovima.gr)

 • Νόμπελ Χημείας για τους κατασκόπους του μικρόκοσμου 09-10-2014

  Δύο αμερικανοί και ένας γερμανός ερευνητής τιμώνται με το Νόμπελ Χημείας 2014 για την ανάπτυξη του μικροσκοπίου φθορισμού υψηλής ανάλυσης, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας. Οι τρεις ερευνητές ουσιαστικά ξεπέρασαν έναν σημαντικό περιορισμό στην ανάλυση των οπτικών μικροσκοπίων και επέτρεψαν την απεικόνιση μορίων και άλλων αντικειμένων με διαστάσεις νανοκλίμακας. Με άλλα λόγια, μετέτρεψαν το οπτικό μικροσκόπιο σε οπτικό «νανοσκόπιο». Το βραβείο θα μοιραστούν διά τρία ο Έρικ Μπέτσιγκ του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes στις ΗΠΑ, ο Στέφαν Χελ του Ινστιτούτου Βιοφυσικής Χημείας Max Planck στη Γερμανία, και ο Ουίλιαμ Μέρνερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Χάρη στους τρεις φετινούς νομπελίστες, οι επιστήμονες μπορούν σήμερα να παρακολουθούν μεμονωμένα μόρια μέσα σε ζωντανά κύτταρα, να παρακολουθούν το σχηματισμό συνάψεων ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου, και να μελετούν πρωτεΐνες που σχετίζονται με τις νόσους του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, μεταξύ άλλων. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: in.gr)

 • Στο «GPS του εγκεφάλου» το Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας 09-10-2014

  Ένας αμερικανο-βρετανός ψυχολόγος και ένα ζευγάρι νορβηγών νευροεπιστημόνων τιμώνται με το Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας 2014 «για την ανακάλυψη των κυττάρων που σχηματίζουν ένα σύστημα εντοπισμού θέσης στον εγκέφαλο» -ένα είδος βιολογικού GPS που μας επιτρέπει να προσανατολιζόμαστε και να βρίσκουμε το δρόμο μας. Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η επιτροπή των βραβείων στο διάσημο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, το ήμισυ του βραβείου απονέμεται στον Αμερικανό Τζον Ο'Κιφ, ενώ το υπόλοιπο μισό μοιράζεται από κοινού στο ζεύγος Έντβαρντ και Μέι-Μπριτ Μόζερ. Οι ανακαλύψεις των τριών ερευνητών «έλυσαν ένα πρόβλημα που απασχολούσε τους φιλοσόφους και τους επιστήμονες για αιώνες: πώς δημιουργεί ο εγκέφαλος έναν χάρτη του χώρου που μας περιβάλλει και πώς βρίσκουμε το δρόμο μας σε ένα περίπλοκο περιβάλλον». Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: in.gr)

 • Στο γαλάζιο LED το Νόμπελ Φυσικής 09-10-2014

  Πρόκειται για μια εφεύρεση που επέτρεψε την ανάπτυξη λαμπρών, οικονομικών λαμπτήρων. Τρεις ερευνητές από την Ιαπωνία βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής 2014 για την ανακάλυψη του γαλάζιου LED, μιας εφεύρεσης που επέτρεψε την ανάπτυξη λαμπρών, οικονομικών λαμπτήρων. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, το βραβείο απονέμεται από κοινού στον Ισάμο Ακασάκι του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια, τον Χιρόσι Αμάνο, επίσης στη Ναγκόγια, και τον Σούζι Νακαμούρα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα. Η γαλάζια φωτοδίοδος που ανέπτυξαν οι τρεις ερευνητές στις αρχές του 1990, ήρθε να συμπληρώσει την παλέτα των LED, τα οποία επί τριάντα χρόνια περιορίζονταν στο κόκκινο και το πράσινο φως. Η προσθήκη ενός τρίτου χρώματος επέτρεψε την ανάπτυξη φωτοδιόδων χαμηλής κατανάλωσης που προσφέρουν λευκό, λαμπρό φωτισμό. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tovima.gr)

 • Συμπιέζοντας την κβαντική πληροφορία 28-09-2014

  Ερευνητές του Ινστιτούτου Προηγμένης Έρευνας του Καναδά απέδειξαν πειραματικά πως η πληροφορία που είναι αποθηκευμένη σε κβαντικά μπιτ μπορεί να συμπιεστεί εκθετικά δίχως το περιεχόμενό της να υποστεί την παραμικρή απώλεια. Η ανακάλυψη μπορεί να βρει πολλές εφαρμογές στις μελλοντικές κβαντικές επικοινωνίες αλλά και στην αποθήκευση πληροφορίας. Η συμπίεση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα των καθιερωμένων ψηφιακών επικοινωνιών που επηρεάζει στην καθημερινή μας ζωή, όπως για παράδειγμα τις εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις που μεταδίδονται κάθε στιγμή μέσω δορυφόρων, την κίνηση στο διαδίκτυο ή η χωρητικότητα του φορητού μας MP3 player.  Στα κβαντικά συστήματα πληροφορικής, η πληροφορία αποθηκεύεται και επεξεργάζεται σε κβαντικά μπιτ (qubit). Ενώ τα καθιερωμένα μπιτ που χρησιμοποιούνται σήμερα μπορούν να λάβουν την τιμή 0 και 1, τα qubits εκμεταλλευόμενα τη κβαντική τους ιδιότητα μπορούν να βρίσκονται σε μία κατάσταση υπέρθεσης ή με άλλα λόγια ταυτόχρονα και στις δύο τιμές 0 και 1, γεγονός που ανοίγει νέους ορίζοντες στην επιστήμη της πληροφορικής. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: naftemporiki.gr)

 • Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες 21-09-2014

  Εχουν ύψος 2,27μ.  Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Οι ολόσωμες Καρυάτιδες που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της νέας ενημέρωσης για την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών στον λόφο Καστά της Αμφίπολης αναμφίβολα εντυπωσιάζουν. Παράλληλα - κι ενώ σοβαρές είναι οι ενδείξεις για ύπαρξη και τέταρτου θαλάμου - συστηματικά προετοιμάζεται η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης - υποστύλωσης και να συνεχιστεί η ανασκαφική διαδικασία. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tovima.gr)

 • Γεωλογικό ντόμινο δημιούργησε τη Σαχάρα 19-09-2014

  Η κίνηση των τεκτονικών πλακών και η συρρίκνωση της θάλασσας μετέβαλλαν καθοριστικά το κλίμα στη Β.Αφρική. Μια νέα μελέτη για την έρημο Σαχάρα παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για την ηλικία και την... καταγωγή της. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μεγάλη αφρικανική έρημος δημιουργήθηκε πολύ παλαιότερα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα και υπεύθυνες για τη δημιουργία της είναι οι κλιματικές αλλαγές που προέκυψαν από τη συρρίκνωση της θάλασσας της Τηθύος «απόγονος» της οποίας είναι η Μεσόγειος Θάλασσα.  Οι επιστήμονες μελετώντας διάφορα γεωλογικά δεδομένα (κυρίως αναλύοντας τα στρώματα άμμου) της Σαχάρας είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αφρικανική έρημος σχηματίστηκε πριν από 2-3 εκ. έτη την ίδια περίοδο που ξεκίνησε ο κύκλος των αλλεπάλληλων εποχών παγετώνων στο Βόρειο Ημισφαίριο. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tovima.gr)

 • Ανησυχητική η μείωση των ψαριών στη Μεσόγειο 18-09-2014

  Η υπεραλείευση απειλεί όλο και περισσότερο τη θάλασσά μας με την αλιεία γόνου να αυξάνεται συνεχώς την τελευταία εικοσαετία. Παρόλο που τα ιχθυαποθέματα σταθεροποιούνται ή και αυξάνονται στο Βόρειο Ατλαντικό και κάποιες θάλασσες της Ευρώπης, η υπεραλίευση μαστίζει τη Μεσόγειο όλο και περισσότερο, προειδοποιεί μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών. Τα δεδομένα που συγκέντρωσαν ερευνητές του Κέντρου, τα οποία αφορούν εννέα βρώσιμα είδη, δείχνουν ότι η πίεση που δέχονται οι πληθυσμοί ψαριών επιδεινωνόταν συνεχώς την εικοσαετία 1990-2010, με την αλιεία γόνου να αυξάνεται κάθε χρόνο. Αύξηση και στην αλιεία γόνου. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι στο διάστημα αυτό αυξανόταν και η αλιεία γόνου -όπως τονίζουν οι ερευνητές, αν αυτά τα νεαρά ψάρια αφήνονταν να ωριμάσουν και να αναπαραχθούν έστω και μία φορά, η κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων θα βελτιωνόταν σημαντικά. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tovima.gr)

 • Heavy metal: απίστευτοι οι αρχαίοι έλληνες μεταλλουργοί! 17-09-2014

  Με ευρηματικές τεχνικές που δεν είχαμε φανταστεί και με αυστηρές προδιαγραφές, χαραγμένες σε «οδηγίες χρήσης», δούλευαν τα μέταλλα οι πρόγονοί μας Βλέπεις σε Αρχαιολογικό Μουσείο όπως αυτό του Πειραιά το τεράστιο απομεινάρι από το έμβολο ενός αρχαίου πλοίου και το προσπερνάς μάλλον γρήγορα, γιατί προτιμάς ίσως να θαυμάσεις τα αγάλματα με τις υπέροχες σωματικές λεπτομέρειες που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ίδιο χώρο. Δύσκολο να τα συνδέσεις αυτά τα δύο πράγματα. Και εγώ δεν είχα ιδέα για αυτό ώσπου παρακολούθησα μια διάλεξη του κ. Γιώργου Βαρουφάκη για την τεχνολογική εξέλιξη των εμβόλων στα πολεμικά πλοία της κλασικής εποχής και άνοιξαν κάπως τα μάτια μου. Και όποιος άλλος παρακολούθησε τις διαλέξεις που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας αυτή τη χρονιά είχε άλλη μία ευκαιρία για να θαυμάσει όχι μόνο την επινοητικότητα των Αρχαίων Ελλήνων αλλά και το πώς οι ανακαλύψεις τους ενσωματώνονταν σε περισσότερες από μία πτυχές της ζωής τους. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tovima.gr)

 • Ηλεκτρισμός «κολλάει» το γκέκο στον τοίχο! 16-09-2014

  Ηλεκτροστατικές δυνάμεις, που δημιουργούνται στα πόδια του, τoύ επιτρέπουν να περπατάει σε όλες τις επιφάνειες. Στα «ηλεκτροφόρα» πόδια της φαίνεται να οφείλει την υπερφυσική της ικανότητα να περπατάει κυριολεκτικά παντού ? ακόμα και ανάποδα ? η σαύρα γκέκο σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γουότερλου, στο Οντάριο του Καναδά, με επικεφαλής τον δρα Αλέξανδρο Πενλίδη.  Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tovima.gr)

 • Στην αρχή ήταν η Μεγάλη Έκρηξη - ή μήπως όχι; 15-09-2014

  Μια νέα θεωρία κάνει στην άκρη τη Μεγάλη Εκρηξη και θέλει το Σύμπαν αέναο.  Η ιδέα έρχεται να τραντάξει τα θεμέλια της κοσμολογίας, προτείνοντας μια λύση που ξεπερνά με μαγικό τρόπο όλες τις αυθαιρεσίες της σύγχρονης Φυσικής. Η κρατούσα θεωρία για τη δημιουργία του Σύμπαντος είναι αυτή της Μεγάλης Εκρηξης που λίγο-πολύ όλοι έχουμε ακούσει. Το Σύμπαν, ως χώρος και χρόνος μαζί και με το περιεχόμενό του, εμφανίστηκε ξαφνικά πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Η ιδέα αυτή αντιμετωπίζεται συνήθως με δυσπιστία από τον μέσο αναγνώστη επειδή φαίνεται εντελώς παράλογη - και όχι χωρίς λόγο, αφού το ίδιο «άβολα» νιώθουν γι' αυτήν και οι ειδικοί επιστήμονες. Ο λόγος είναι ότι, πέρα από τις όποιες φιλοσοφικές αντιρρήσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση του χώρου και του χρόνου από το τίποτα, υπάρχουν και μερικές «τεχνικές» λεπτομέρειες που δεν έχουν απαντηθεί ικανοποιητικά ως σήμερα. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tovima.gr)

 • Oμορφη και παράξενη πατρίδα: Ασπρόμαυρες φωτογραφίες - ύμνοι στο ελληνικό καλοκαίρι από το Μουσείο Μπενάκη 14-09-2014

  Η επιτομή και η πραγματική ουσία του ελληνικού καλοκαιριού αναδύεται ευφρόσυνη από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του μοναδικού σε πλούτο φωτογραφικού αρχείου του Μουσείου Μπενάκη. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες περασμένων δεκαετιών, σπουδαίων Ελληνων φωτογράφων που αποτυπώνουν ιδανικά το τοπίο και την ξεγνοιασιά των παραθεριστών. Με τον τίτλο «Αναζητώντας το καλοκαίρι μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη» η εξαιρετικά δημοφιλής σελίδα του Μουσείου στο facebook προσφέρει κάθε μέρα μικρές οάσεις ελληνικού καλοκαιριού. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ.  (πηγή: iefimerida.gr)

Επιστήμη - Τεχνολογία - Τέχνη

Ο αιώνιος «βραχνάς» της αργοπορίας

Σε τι οφείλεται το πρόβλημα της ασυνέπειας προσπαθούν να εντοπίσουν οι ερευνητές, υποστηρίζοντας ότι πίσω από αυτήν μπορεί να κρύβονται η υπερβολική χαλαρότητα, το multitasking και η αδυναμία προγραμματισμού. 

ΑργοπορίαΜία από τις θεωρίες των ειδικών γύρω από την αιώνια αργοπορία είναι ότι συχνά τα ασυνεπή άτομα καλούνται να παίξουν τον ρόλο του «ζογκλέρ» ανάμεσα σε πολλές και παράλληλες δραστηριότητες.

Ολοι μας έχουμε κάποιον

γνωστό ή φίλο που είναι μόνιμα «τσακωμένος» με το ρολόι του. Ερευνητές αποκαλύπτουν ότι η αργοπορία μπορεί απλά να αποτελεί χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάποιων ατόμων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να υπολογίσουν πόση ώρα μπορεί να τους πάρει μια δραστηριότητα.

Οι «πολέμιοι» της ακρίβειας, σύμφωνα με τους ειδικούς, τείνουν να είναι πιο χαλαροί τύποι, σε αντίθεση με τα προγραμματισμένα άτομα που θέτουν στόχους και τα οποία τείνουν να είναι στην ώρα τους.

Μελετώντας την ασυνέπεια

Μελέτη ερευνητών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, η οποία βασίστηκε στη χρονική ακρίβεια 181 χειριστών του μετρό στην πόλη της Νέας Υόρκης και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Human Performance», έδειξε ότι τα άτομα που προσπαθούν να εκτελέσουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα - το γνωστό multitasking - ξεφεύγουν συχνά από τα χρονικά όρια με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους με καθυστέρηση.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.  (πηγή: tovima.gr)

Γαία: Η ηλεκτρονική πύλη-οδηγός για αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Παρουσιάστηκε το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο - Στον αέρα έως το τέλος 2015.

Πόσο πιθανό είναι το σπίτι σας ή το οικόπεδό σας να γειτνιάζει με ένα μνημείο και να μην το γνωρίζετε; Ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να επισκεφθείτε έναν αρχαιολογικό χώρο; Πώς προχωρά η διαδικασία μίας απαλλοτρίωσης που σας αφορά;

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, κι όχι μόνο, θα δίνει η «Γαία», η ηλεκτρονική πύλη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, που ώς το τέλος του 2015 θα βγει στον διαδικτυακό αέρα και το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα παρέχει στους χρήστες -ιδιώτες και δημόσιους φορείς- πρόσβαση σε στοιχεία, φωτογραφίες, αποφάσεις, για 25.000 μνημεία, ιστορικούς τόπους και κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και για 7.500 δημόσια ακίνητα που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού.

Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, προϋπολογισμού περίπου 7 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί σε περιφερειακά προγράμματα και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», και παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε ειδική ημερίδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Το έργο αποτελείται από δυο βασικά μέρη: Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και τη διαδικτυακή πύλη «Γαία».

Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα είναι η πλατφόρμα η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα στελέχη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού για την εισαγωγή στοιχείων στη βάση δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν την πύλη «Γαία», που αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2015, αρχικά με πληροφορίες για την Αττική και τη Βοιωτία, αλλά συνεχώς θα ενημερώνεται και θα εμπλουτίζεται, προκειμένου να καταστεί μία ολοκληρωμένη ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια για τον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ. (πηγή: tovima.gr)

Μερική έκλειψη Ηλίου

Παρακολουθείστε ζωντανά, στο παρακάτω πλαίσιο, απο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τη μερική έκλειψη Ηλίου της Παρασκευής, 20-03-2015, 10:39.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν επιθυμείτε να παρατηρήσετε την έκλειψη σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να χρησιμοποιείστε ΕΙΔΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ. Απλά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν την αναγκαία προστασία και μπορεί να προκληθούν μόνιμες βλάβες στην όρασή σας.

Ούτε στα μισά, η απογραφή της θαλάσσιας ζωής

Τέσσερα νέα είδη την ημέρα ανακάλυπταν κατά τη διάρκεια του 2014 οι βιολόγοι.

dolphinΣτη διάρκεια του 2014, οι βιολόγοι ανακάλυπταν κατά μέσο όρο τέσσερα νέα θαλάσσια είδη την ημέρα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 228.450. Όμως οι απογραφείς των ωκεανών πιστεύουν ότι υπάρχουν 500.000 έως δύο εκατομμύρια είδη πολυκύτταρων οργανισμών που μένει να αναγνωριστούν.

Ένα νέο είδος δελφινιού, 139 σπόγγοι, ένας θαλάσσιος δράκος και μια γιγάντια τσούχτρα περιλαμβάνονται στα 1,451 είδη που ανακαλύφθηκαν πέρυσι, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Μητρώου Θαλάσσιων Ειδών (WoRMS), οι οποίοι σαρώνουν διαρκώς την επιστημονική βιβλιογραφία για να συγκεντρώσουν τα είδη που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα.

Από την έναρξη του προγράμματος το 2008, το WoRMS έχει καταλογογραφήσει 1.000 νέα είδη ψαριών, ανάμεσά τους 122 καρχαρίες και σαλάχια και ένα μπαρακούντα, ή σφύραινα, της Μεσογείου. Σήμερα γνωρίζουμε συνολικά γύρω στα 18.000 είδη ψαριών.

Η σφύραινα Sphyraena intermedia, ένα είδος μπαρακούντα, ανακαλύφθηκε στη Μεσόγειο το 2009 (Πηγή: WoRMS / Michele A. Pastore)

Οι 200 ειδικοί που συνέταξαν την τελευταία λίστα χρειάστηκε πάντως να διαγράψουν 190.400 είδη τα οποία ήταν στην πραγματικότητα διαφορετικές ονομασίες για γνωστούς οργανισμούς.

Ένα από αυτά, ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι, κατείχε το ρεκόρ με 56 διαφορετικές ονομασίες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν με το τελικό όνομα Littorina saxatilis.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ. (πηγή: tovima.gr)

Χιλιάδες ευρήματα και εντυπωσιακά ναυάγια από την ενάλια έρευνα

Στο Μουσείο της Ακρόπολης η ημερίδα για το έργο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Αρχαία ναυάγια βυθισμένα με το φορτίο τους, κατάλοιπα αρχαίων λιμένων, πολύτιμα γλυπτά, χιλιάδες κινητά ευρήματα, αλλά και στοιχεία diverπου υποδηλώνουν πιθανές θέσεις ανεξερεύνητων ναυαγίων, είναι ορισμένοι από τους θησαυρούς της ενάλιας έρευνας που πραγματοποιεί από το 1976, οπότε και ιδρύθηκε, η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Για πρώτη φορά από το 1976 μέχρι σήμερα, αρχαιολόγοι που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στην υπηρεσία έσμιξαν στο Μουσείο της Ακρόπολης για να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα το έργο της Εφορείας στο πλαίσιο της ημερίδας «Βουτιά στα Περασμένα».

«Στόχος μας είναι η συνέχιση της έρευνας αλλά και η ανάδειξη και η προβολή της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς» μέσω του δρομολογημένου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, δήλωσε στο in.gr η προϊσταμένη της Εφορείας Αγγελική Σίμωσι, σημειώνοντας ότι στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων η νέα έρευνα πρόκειται να ξεκινήσει τον Μάιο, ενώ λίγο αργότερα θα ξεκινήσει η έρευνα στο ναυάγιο του Μέντορα.
Χαιρετισμό στην ημερίδα απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, που για υπηρεσιακούς λόγους δεν κατάφερε να παραστεί στην έναρξη των εργασιών.

«Η σημερινή ημερίδα έρχεται να διαφωτίσει ένα μέρος μόνο του ανυπολόγιστου αρχαιολογικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών, που έχει έρθει και συνεχίζει να έρχεται στο φως, μελετάται και δημοσιεύεται συστηματικά, και αναδεικνύεται μέσα από διάφορες δράσεις και εκθέσεις, όπως η έκθεση 'Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων'» ανέφερε στον χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει το προνόμιο να ανήκει σε μια μικρή ομάδα χωρών ανά τον κόσμο που διαθέτουν τόσο σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες και η μέριμνα γι' αυτές αποτέλεσε από πολύ νωρίς ζητούμενο της πολιτείας.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ. (πηγή: tovima.gr)